Aer travel backpack 3 small

De ideale edc backpack?
Aer travel backpack 3 small

Echt moeilijk kan het niet zijn, een nieuwe rugtas uitzoeken. Toch was een goede vervanger zoeken voor mijn "The North Face Access" welke de afgelopen jaren dienst heeft gedaan toch iets lastiger dan gedacht. 

De "The North Face Access" was op zich nog in een goede staat. Door de jaren heen wel een beetje schmutsig geworden en de stof begon op de "shell" aan de bovenzijde wat los te laten maar met een sopje en wat lijm was dat waarschijnlijk wel op te lossen geweest.

En hoewel de "The North Face Access" een prima rugtas was voor dagelijks gebruik naar kantoor was hij wat minder lekker inzetbaar bij weekendjes weg. Inhoud had hij genoeg met zijn 28 liter maar omdat je vervolgens alles in 1 compartiment staat te proppen komt de inhoud er op de eindbestemming nooit beter uit dan dat hij er in is gegaan.

Tijd dus voor wat nieuws en dan meteen een rugzak die zowel voor dagelijks gebruik als bij weekendjes weg volstaat. Niet te lomp maar wel met een inhoud ergens tussen de 25 en 30 liter, van een goede kwaliteit en het liefst met voldoende vakken om spullen in op te kunnen bergen. En als het even kan een zogenaamd "clamshell" ontwerp waarbij de rugzak volledig open geritst kan worden.

Het lijstje met kanshebbers was na een avondje Googelen aanzienlijk, in willekeurige volgorde:

  • Goruck GR1/2. Beiden verschrikkelijk goede rugtassen met een levenslange garantie aar ook fors aan de prijs en de indeling was niet helemaal wat ik zocht.
  • 5.11 AMP12. Prima rugtas, wordt alleen niet meer gemaakt en is overal uitverkocht, uiteindelijk bij Amazon nog een exemplaar kunnen vinden echter bij ontvangst bleek er een "fannypack" geleverd te zijn in plaats van een backpack. Jammer maar helaas dus en Amazon kon uiteindelijk ook niet leveren.
  • Evergoods civic travel bag en civic panel loader. Hele mooie tassen maar in Europa simpelweg bijna niet te verkrijgen. Heel voordelig zijn de Evergoods tassen nou ook weer niet en omdat het prijskaartje met alle mogelijke heffingen en belastingen wel eens heel vervelend uit kon vallen vielen deze dus ook af.
  • Diverse Mystery Ranch rugzakken. Allemaal van een hele goede kwaliteit maar veelal net wat te "tactical" qua looks.

Naast bovenstaand ook gekeken naar merken als Kapten & Son, Tropicfeel, Eastpack, Fjallraven e.d. maar ook daar niets kunnen vinden. Uiteindelijk stuitte ik via de website van PackHacker op de AER travel pack 3 small

Net als het gros van de kanshebbers een rugzak die alleen in Amerika goed verkrijgbaar lijkt te zijn met als gevolg dat een toch al prijzige rugzak helemaal belachelijk duur wordt zodra alle belastingen en heffingen er overheen zijn gekomen. Bij Aer hebben ze sinds kort echter een zogenaamde "flat rate shipping" optie waar alle bijkomende kosten voor import e.d. al in meegenomen zijn. Kost je 59 euro (wat nog steeds een belachelijk bedrag is maar dat terzijde) en dan zou je van al het gezeur af moeten zijn.

Travel pack 3 small, de verschillende smaakjes

De Aer travel pack 3 is er in 3 smaakjes, de standaard variant welke gemaakt is van een ballistische nylon welke luistert naar de naam 1680D Cordura en de X-pac en Ultra welke gemaakt zijn van een laminaat / ripstop doek en op papier niet alleen veel lichter maar ook waterdicht zouden moeten zijn.

Hier hebben we echter ook te maken met een sterk staaltje marketing als het gaat om het gewicht. En met succes want er zijn genoeg reviews van kenners te vinden die de Ultra prefereren boven de normale versie vanwege dat veel lagere gewicht. De vraag is echter of je dat gewicht vooral verliest in de rugzak of aan gewicht in je portemonnee.

De normale versie weegt volgens fabrieksopgave namelijk 1,72kg en kost je €225,- ex verzendkosten. Vind je de normale versie nou net even iets teveel van het goede qua gewicht en ben je bereid 25 euro extra te betalen voor 80 gram minder gewicht pak je de x-pack. Heb je nou al een zwakke rug en moet er nog wel wat meer vanaf is er nog de Ultra, voor nog eens 20 euro extra kom je dan onder aan de streep uit op 1,54kg. 

Er zijn echter betere redenen om voor de x-pac of ultra te kiezen dan het gewicht (in mijn optiek tenminste) en dat is de look van met name de x-pac variant. Want hoewel ze alle 3 van buiten vooral heel erg zwart zijn is de x-pac voorzien van een fel oranje binnenvoering. De ultra is weer iets wat ingetogener en komt met een grijze binnenvoering en wat groene accenten.

De stof van de x-pac en ultra vind ik echter wat minder mooi ogen (wat kreukelig soms) en schijnt deze ook wat minder mooi te slijten over de langere termijn. Daarnaast vond ik €225,- ex verzendkosten eigenlijk al veel teveel geld voor de reguliere versie en kon zelfs die extreme gewichtsbesparing van de ultra me niet over de streep trekken nog meer uit te geven. 😉

Op de stof na zijn de tassen verder helemaal identiek aan elkaar, zelfde indeling, zelfde YKK ritsen, zelfde Duraflex magneetstrapkoppelstukdingetjes of hoe ze dan ook mogen heten etc etc.

Exterieur

Hoewel misschien het belangrijkste op exterieur vlak  hierboven als is besproken (de stof) is er nog meer noemenswaardig op dat vlak bij de Aer travel pack 3 small. Als eerste het draagcomfort. Hoewel de tas volgens sommige reviews aan de zware kant is vind ik dat persoonlijk nog wel mee vallen, hij is lichter dat zijn voorganger en draagt ook nog weer iets comfortabeler dankzij de wat dikkere padding op de rug en in de schouderbanden.

Interieur

Bestellen en levertijd

Lang verhaal kort.…